Obserwuj:
Przyjemności

szarlotka na niepogodę

Sobota.
Deszczowy poranek, mgła.
Leniwie wychodzimy z łóżka, rozpalamy kominek.
Ciepłe śniadanie – jajecznica i tosty. Do tego gorąca herbata z imbirem i kawa dla chętnych.
Snujemy się w piżamach po domu bo i tak nic nas nie ciągnie na zewnątrz. Lili siedzi w swoim domku i robi śniadanie dla misiów. M. leży na sofie pod kocem, a ja parzę kawe. Mam ochotę na szarlotkę –  taką ciepłą, pachnącą wanilią i cynamonem . Taką, którą zjadamy do połowy, zanim zdaży wystygnąć. Taką która idealnie smakuje z filiżanką kawy…
Znam taką, a przepis mam od Mamy M. – jest to cudowna szarlotka na kruchym cieście. Wierzcie lub nie, ale najlepsza jaką kiedykolwiek jadłam 🙂

A oto jak ją zrobić

Potrzebujemy:

185g mąki pszennej
185g mąki krupczatki
175g cukru
225g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 żółtko

A także:

1 kg jabłek
pół szklanki bułki tartej + 1 łyżka
1 łyżka masła

1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon wymieszać w dużej misce. Do tego dodać pokrojone na małe kawałeczki schodzone masło i żółtko. Całość „kroić” na tysiące drobnych kawałków, a później wyrobić ręcznie, aby składniki połączyły na gładką masę. Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na cienkie talarki. Następnie wrzucamy do do miski i wsypujemy do nich pół szklanki bułki tartej. Jeśli jabłka są kwaśne to dodatkowo dodajemy ok. pół szklanki cukru. Mieszamy.

3. Okrągłą blaszkę (średnica 25cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 2 części i obie wałkujemy do rozmiaru blaszki.  Na blaszce kładziemy ciasto, następnie jabłka i całość przykrywamy drugim plackiem. Widelcem należy zrobić kilka otworów.
Pieczemy w temperaturze 180st. 45-55min, program termoobieg.

Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie lodów i kawy 🙂

 

Jeśli to co robię inspiruje Cię - poleć mnie proszę swoim znajomym :)

Udostępnij:
Poprzedni post Następny post

Wpisy, które Cię zachwycą:

Treść niedostępna.
Zaakceptuj pliki cookies, żeby korzystać ze strony.

Na tej stronie wykorzystujemy cookie. Aby kontynuować użytkowanie strony (treść poprawnie się wyświetli po akceptacji), zaakceptuj politykę prywatności. polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close