szarlotka na niepogodę
A oto jak ją zrobić
Potrzebujemy:
185g mąki pszennej
185g mąki krupczatki
175g cukru
225g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 żółtko
A także:
1 kg jabłek
pół szklanki bułki tartej + 1 łyżka
1 łyżka masła
1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon wymieszać w dużej misce. Do tego dodać pokrojone na małe kawałeczki schodzone masło i żółtko. Całość „kroić” na tysiące drobnych kawałków, a później wyrobić ręcznie, aby składniki połączyły na gładką masę. Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda i kroimy na cienkie talarki. Następnie wrzucamy do do miski i wsypujemy do nich pół szklanki bułki tartej. Jeśli jabłka są kwaśne to dodatkowo dodajemy ok. pół szklanki cukru. Mieszamy.
3. Okrągłą blaszkę (średnica 25cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 2 części i obie wałkujemy do rozmiaru blaszki. Na blaszce kładziemy ciasto, następnie jabłka i całość przykrywamy drugim plackiem. Widelcem należy zrobić kilka otworów.
Pieczemy w temperaturze 180st. 45-55min, program termoobieg.
Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie lodów i kawy 🙂